Baigiasi galiojimas lenkiškų elektroninių parašų (Profil Zaufany)

Lenkiškas elektroninis parašas (Profil Zaufany) normaliai galioja 3 metus. COVID-19 pandemijos metu buvo priimti specialieji įstatymai, pagal kuriuos visų parašų, kurie baigėsi specialiųjų įstatymų galiojimo metu buvo automatiškai pratęsti.

Pandemijos metu automatiškai pratęstas elektroninis parašas galios iki spalio pabaigos

Jeigu jūsų parašas buvo automatiškai pratęstas aukščiau minėtu būdu, jo galiojimas pasibaigs 2023 m. spalio 31 d. Dabar parašą reikia prasitęsti savarankiškai. Elektroninio parašo tiekėjas informuoja parašo vartotojus apie parašo pasibaigimą SMS žinute. Galbūt gavote tokią žinutę iš PZePUAP:

Žinutė apie Profil Zaufany pasibaigimą

Žinutė apie Profil Zaufany pasibaigimą

Jeigu negavote SMS žinutės – patikrinkite ar jūsų parašas nėra sujungtas su lenkišku telefono numeriu. Jeigu taip, tada patikrinkite ar lenkiškas numeris dar galioja (nebuvo užblokuotas dėl pvz. nepapildymo). Tai gali būti priežastis kodėl negavote žinutės.

Kaip pratęsti elektroninio parašo "Profil Zaufany" galiojimą

Parašo galiojimą galima prasitęsti prisijungiant prie valstybinės "Profil Zaufany" sistemos. Visą instrukciją aprašėme šiame strapsnyje.

Kiti Lenkijoje galiojantys elektroniniai parašai

"Profil Zaufany" parašas buvo sukurtas tikslu bendrauti su valstybinėmis įstaigomis. Šis parašas leidžia įsteigti įmonę bei tvarkyti su ja susijusius administracinius procesus (pvz. pateikti metines finansines ataskaitas). Jis taip pat leidžia tvarkyti ir daugelį fizinio asmens privačių administracinių reikalų.

"Profil Zaufany" tai nėra kvalifikuotas elektroninis parašas (QES) pagal eIDAS. Profil Zaufany tai yra parašas, kurio integralumą užtikrina Lenkijos skatmenizavimo reikalų ministro elektroninis antspaudas - prie jo nėra išduodamas individualus kvalifikuotas sertifikatas nei nėra atskiro kvalifikuoto įrenginio, skirto elektroniniam pasirašymui.

Kvalifikuotas parašas gali būti reikalaujamas atskirai įstatymuose nustatytais atvejais, pvz. norint pasirašyti elektroniniu būdu darbo sutartį ar lizingo sutartį.

Kvalifikuotas parašas Lenkijoje

Kvalifikuotus parašus parduoda keli patikimumo užtikrinimo paslaugų teikėjai, kuriuos sertifikuoja ir prižiūri vastybinis sertifikavimo centras (NCCERT).

Kvalifikuoti parašai išduodami dažniausiai nuo 1 iki 3 metų laikui, jų kainos prasideda nuo apie 80 eurų (su kvalifikuotu įrenginiu). Papildomai gali atsirasti tapatybės verifikavimo instaliavimo išlaidos. Daugiau apie lenkiško kvalifikuoto parašo įgyjimą galima rasti čia.

CC BY-NC-ND 4.0 DEED

Jei nenurodyta kitaip - Savesta.eu tekstai platinami pagal CC BY-NC-ND 4.0 DEED licenciją. Platinamas turinys negali būti vertinamas kaip profesionali teisinė išvada ar konsultacija.